Nincs emberséges mészárszék! - mondja a Trónok Harca egyik sztárja

A Bronn-t alakító Jerome Flynn egy interjúban beszélt arról, milyen elképzelhetetlen szenvedéseket mérünk a haszonállatokra. Kiemelte azt is, hogy a "szabad tartásos" és a "humánusan levágott" címkék félrevezetik a vásárlókat!


"A főiskolán beleszerettem egy vegán lányba, ő adott a kezembe PETA szóróanyagokat, - meséli a PETA videóban. - Ezekben a tájékoztató anyagokban olyasmiket olvastam, amikről korábban fogalmam sem volt. Mindig imádtam az állatokat. De azt sehol sem tanították, hogy kössem össze az állatokat azzal, ami a tányéromon van."

"Nekem nagyon megfelel a vegán életmód! Egyáltalán nem hiányzik a hús. Nagyszerűen érzem magam a bőrömben. Szerintem jobb az egészségem, mint a legtöbb pasinak az én koromban."


"Sem Angliában, sem másutt, ezek az intelligens, érző lények sehol sem szívhatnak friss levegőt egész életük során, nem érezhetik a napfényt a bőrükön, nem csipegethetnek vagy legelhetnek a mezőkön, vagy bármi mást, amit természetüktől fogva szeretnének."

"Az életük nyomorúságos attól a perctől, hogy megszületnek, egészen addig, amíg a vágóhídra kerülnek. Igen, mindennek a legvégén mind a vágóhídra kerülnek, ahol hallják, látják, szagolják  a kiömlő vért és belsőségeket."






Miért nem sikerült vegánra váltani elsőre?

Ma van épp 13 éve, hogy először feladtam a vegán életmódot.  2006 január elsejével kezdtem, tehát nem tartott túl sokáig a próbálkozás. Csúfos kudarc volt, amitől rémesen éreztem magam. 2011-ben végül sikerült stabilan vegánra váltanom, de abban a köztes 5 évben végig kísért a tudat, hogy nekem ez nem megy. Elképzelhető, hogy sokan éreznek hasonlót. Különösen most, a Veganuár időszakában fontos tisztázni, milyen okai vannak a kudarcnak, vagyis mik a tipikus bakik, amik aláaknázzák ezt a remek tervet.

Szóval miért nem sikerült nekem 2006-ben vegánra váltani?

 1. Egyedül voltam. Ismertem ugyan egy vegán embert, de annyira tiszteltem, hogy a félelem meggátolt abban, hogy segítséget kérjek tőle. Nem volt kivel megbeszélnem a nehézségeket.

2. Az ételek, amiket kitaláltam magamnak, egyáltalán nem voltak változatosak és laktatóak. Konkrétan szenvedtem. Hősiességből bizony keveseknek telik ki egy életre. Nekem tíz napra volt elegendő.
3. Bioboltba mentem élelmiszer után nézni, vagyis olyan árakkal találkoztam, amik fenntarthatatlanok. Bio babpástétomos kenyeret ettem, bio kukorica darát vízben kásává főzve aszalt gyümölcsökkel. 
4. Nem volt a fejemben kidolgozott válasz arra, miért csinálom. Menőnek tűnt és az állatvédelem csúcsának, ennyi volt a motiváció. De fogalmam sem volt a fogyasztói bojkott elvéről, a környezettudatos és egészségügyi megfontolásokról. Nem olvastam utána és nem néztem dokumentumfilmeket.  

Ma már visszatekintve ezeket látom a legfontosabbnak:

1. - Legyenek körülötted társak, akikkel együtt deríted fel az élet ezen új területét és legyenek tapasztaltabb segítők, akik ötletekkel, tapasztalatokkal lerövidítik a kutatómunkád. A közösségi média korában ez a feltétel két kattintás alatt teljesül. Ne félj segítséget kérni, senki nem úgy született, hogy mindent tud!Hülye kérdés nem létezik.

2. - Tervezd meg az étkezésedet úgy, hogy az tényleg élvezetes legyen! Ez - mint minden új szokás - idő, pénz és energiaigényes az elején, úgyhogy ha már így odateszed magad, jutalmazd is meg magad azzal, hogy finomakat eszel! Ha nem finom, ne edd meg! Tele van az internet vegán receptblogokkal, szánj időt rá, hogy körülnézz!
3. - Növényi sajtot, növényi felvágottakat, növényi tejfölt és ilyesmiket sajnos többnyire bioboltban találsz meg, de minden mást szerezz be piacon, vagy bármilyen megszokott élelmiszerüzletben. A biobolt legyen egy olyan hely, ahova egy-két tételért mész be és nem azért, hogy a fél fizudat ott hagyd. A próbálgatás időszakában a kiadásaid meg fognak nőni, de amint beállnak az új szokások (kb 1 hónap), azt fogod látni, hogy amennyivel többet költesz pár dologra, annyit spórolsz is azokon, amikre korábban, pl tojás, sonka stb.

4. - Nézz meg vegán videókat a youtube-on, olvass cikkeket, tájékozódj! Fontos, hogy értsd, miért jobb így, különben miért szánnál rá energiát? Ha állatvédelmi vonalról indulsz, akkor is sokat segíthetnek az egészségügyi érvek és fordítva. A környezetvédelem pedig mindannyiunkat egyformán érint.


Szeretettel várunk a Veganuár 2019 fb csoportba!

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...