Julia, Jangles és Stella - Malacok a nagyvilágból

Az eredeti angol szöveget itt találod: Three stories of rescued pigs Köszönet a fordításért Pataki Kingának!

   Uji, uji! Mi jut eszedbe, amikor egy malacra gondolsz? Malackára gondolsz a Micimackóból vagy a Muppet show Miss Piggy-jére és az ő feleselésére? Számomra ez egy sokkal régebbi történet - a híres gyerekvers a 3 kis malacról, akik szembeszállnak a gonosszal. A mesében a három kismalac megvédi magát a nagy, gonosz farkastól, de a való életben nem a farkas a gonosz. Az ellenség az állattartás. 
    Évente 100 millió malac kerül vágóhídra. A húsukért tartott malacok leszűkített helyeken élnek megrövidített életük során, ahova sokszor egyáltalán nem jut be napfény. Természetes körülmények között a malacok élvezik, ha dagonyázhatnak, hempergőzhetnek a sárban. Az ipari létesítményekben ellenben többnyire olyan szűk helyen vannak, ahol még megfordulni is nehéz volna. Mocskos és kétségbeejtő körülmények közt élnek, nincs lehetőségük megszaglászni társaikat, sőt, a stressz hatására gyakran hatalmasodik el rajtuk kannibalizmus vagy farokharapdálás. Ez a viselkedés eredményezte, hogy mára elfogadott gyakorlat a malacok farkának csonkítása fiatal korukban és/vagy a fogaik egy részének eltávolítása. A természetben a malacok egész nap kóborolnak vagy heverésznek és a mamák az első hónapokban nem hagyják magukra kicsinyeiket egy pillanatra sem. A kismalacokat az állattartó telepeken már tíz napon belül elveszik a koca malactól. 
    Nehéz megőrizni higgadtságunkat, magunk elé képzelve azokat a borzalmas körülményeket, amelyekbe oly sokukat kényszerítjük. De szerencsére még van remény! Itt olvasható három példája annak a több száz malacnak, akik már megmenekültek ezen a borzalmas körülmények közül és kaptak egy második esélyt.


                      Júlia
Ez az édes hölgyemény egy nagyüzemből került mentésre éppen időben, hogy világra hozza kicsinyeit. A Farm Sanctuary embertelen körülményei közt talált rá és kimenekítette őt szűkös ketrecéből, brutális veréssel, harapással, elektromos ütéssel teli mindennapjaiból. Rohantak vele a kórházba és 8 órával később már 16 kismalac bébinek adott életet. Júlia most újra tanulja a bizalmat és szeretetet újdonsült anyaként.


              Jangles
Jangles egy olyan szomorú múltú malac, akit a Cornell Egyetem használt korábban. A program befejeztével Janglest és a többi malacot aukcióra bocsátották. A csalódott diákok ehhez nem akartak hozzájárulni, így licitáltak a malacokra és segítettek otthont találni nekik a Catskill Animal Sancuary szervezetnél. Mostanság Jangles a csűrben múlatja idejét, vagy éppen úszik, szundikál az árnyékban.



Stella
Stella ma már Rooterville-ben, egy menedékhelyen él Floridában. Úgy menekült meg a halál elől, hogy kiesett az állatszállítóból majd ezt követően elég okos volt ahhoz, hogy elsétáljon az autóúton egy kedves családhoz. A család gondját viselte, majd elvitték Rooterville-be, hogy megfelelő ellátásban részesüljön. Stellának nincs farka, az ipari állattartás általános eljárásának megfelelően megcsonkították, hogy megelőzzék a farokharapdálást és az esetleges betegségek terjedését. Ő egy csodálatos állat, aki szeretetteljes és vidám mindannak a sérülésének ellenére, amit még korábban szerzett (pl.: bénultság az arca egy részén -  valószínűleg az eséskor szerezte) Most már kilencedik évében jár, ami igazi csoda, tekintve, hogy az ipari állattartás során a legtöbb koca három-öt évet él csak meg.

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...