A amerikai dietetikusok szövetségének táplálkozástudományi kutatói a 2015-ös bizottságukon egészségügyi és környezetvédelmi okok miatt is a túlnyomóan növényi alapú étrendet ajánlják.
2010-ben már egy nemzetközi szövetségi beszámoló is arra biztatta a lakosságot, hogy térjen át növényi étrendre egészségük megőrzésének és környezetünk megóvásának érdekében. Ki gondolta volna akkor, hogy most, 2015-ben a Dietetikusok Tanácsadó Bizottsága hasonló álláspontra jut?
A bizottság beszámolója öszefoglalja, hogyan kéne táplálkozni az amerikai lakosságnak. Ez az első alkalom, hogy arra a következtetésre jutnak: jóval több növényi, és sokkal kevesebb állati eredetű élelmiszert javasolt fogyasztani egyrészt egészségünk, másrészt környezetünk védelmében.
Az ajánlások egészséges étrend-mintája zöldségekre, gyümölcsökre, teljes értékű gabonafélékre, hüvelyesekre, olajos magokra alapoz és rendkívül csekély mértékben tartalmazhat vörös húst vagy húskészítményt, cukrozott élelmiszert-innivalót és finomlisztes termékeket.
A beszámoló rámutat, mit is eszik az amerikaiak túlnyomó többsége. „Az átlagos étrend korántsem optimális, és rendkívül káros egészségügyi következményekhez vezet” – állítják.
Hatalmas szakadék tátong a jelenleg fogyasztott élelmiszerek és az egészséges étrend közt.

Kutatásaik szerint az amerikai felnőtt lakosságnak mindössze kilenc százaléka fogyaszja el az ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiséget. Annak ellenére, hogy az egészséges életről szóló információk már mindenki számára elérhetők, Amerika nagy kihívása, hogy hatékony változást és megoldást vigyen véghez.
A bizottság kutatásai szerint:
- az amerikai lakosság közel fele egy vagy több olyan krónikus betegségben szenved, melyek a helytelen étrend és a mozgásszegény életmód következményei
- a szív- érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz és több daganat-fajta megelőzhető lenne
- a lakosság több, mint kétharmada elhízott
- a gyerekek egyharmada túlsúlyos
- az alacsony jövedelműek körében aránytalanul gyakoriak a krónikus megbetegedések
- a megelőzés helyett a gyógyításra összpontosítás megnöveli az állami kiadásokat és káros az emberek egészségére.
Figyelemre méltó, hogy első alkalommal foglalja magában a nyilatkozat a környezetünk fenntarthatóságára vonatkozó elveket. Megemlítik, hogy az állati eredetű ételeket nagymértékben csökkentő étrend nem csak egészségesebb, de a környezetnek is kedvez. Visszaszorul az üvegház-hatás, a káros gázkibocsátás és takarékosabb lesz a föld- víz- és energiagazdálkodás.
Cseppet sem meglepő, hogy a húsipart egyáltalán nem boldogítják ezek a megállapítások. Az észak-amerikai húsipari intézet egyenesen képtelenségnek titulálja a nyilatkozatot, és arra buzdítja a lakosságot, hogy petíciókat írjon alá tiltakozásuk jeléül.

A szövetségi ajánlás táplálkozási kutatásokon alapul, és felszólítja a kormányzást, hogy tegyen lépéseket a lakosság egészséges étrendje érdekében. Feladatuknak tekintik, hogy irányelveket adjanak az iskolai étkeztetésnek és a gyerekek és várandósok étrendjének kialakításához is.
Fordította: Galgóczi Dóra