Nyugis válaszok hülye kérdésekre

   Ez a cikk most kifejezetten vegán társaknak szól, ellentétben a többi cikkel. Remélem, segítségetekre lesz!
    Amikor még újszülött vegán voltam, sokszor felkaptam a vizet egy-egy kérdésnél, amiket néha piszkálódásnak szántak, néha nem. Később azt figyeltem meg magamon, hogy minél jobban átlátom a dolgokat és meg tudom fogalmazni az egyszerű, érthető választ a kérdésekre, annál kevésbé leszek ideges. Akár piszkálódás, akár őszinte érdeklődés (sokszor nehéz eldönteni, melyik), igyekszem röviden válaszolni és közölni a kérdezővel, hogy ha tényleg érdekli a téma, akkor utána tud olvasni az adott kérdésnek itt és itt. Igyekszem, hogy ne bántsam meg a kérdezőt, akkor sem, ha tényleg nagyon nagy butaságokat mond/ír. Ma már azt sem szégyellem többször hangsúlyozni, hogy „nem azért írom/mondom, hogy bántsalak” vagy hogy „nem tartom lenézendőnek, azt hogy te…”. Ezek maguktól értetődőek számomra, de aki csak egy fb profillal beszélget egy nyilvános oldalon, vagy egy idegennel az utcán, annak egyáltalán nem alap. Nagyon jó érzés, mikor az ember nyugodtam, magabiztosan tud reagálni, azt sugallva, hogy "oké, értelek, nem először hallom a kérdést, van rá őszinte és átgondolt válaszom, tessék, itt van, egyszerű" és így a társalgás folytatható. Szerintem nem feladatunk egy-két mondattal vagy akár egy-két beszélgetéssel meggyőzni embereket. "Csak" elindítjuk vagy tovább segítjük a maga útján, ami a vegán életmód felé vezet.
   A kérdéseket szándékosan kijelentő formában írom most, mert sajnos legtöbbször így találkozunk velük. Mindenki nagyon ért ezekhez a dolgokhoz mostanában...:) Megpróbálom összeszedni a leggyakoribb gyönygszemeket és megírni hozzá azt a választ, amit egy jó pillanatomban adnék.

                                         De hát a hús/tej/tojás az kell!
Igen, megértem, hogy ezt gondolod, mert korábban én is így tudtam, mivel a tanárok, a legtöbb orvos és a családom is ezt mondta. De ez nem így van. Nagyon sok megbízható forrással alá tudom támasztani (pl.: Kína tanulmány). A helyzet az, hogy nincs olyan nekünk kellő tápanyag az állati eredetű termékekben, ami a növényi étrendben nem lenne benne. A szükséges fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, zsírsavak mind benne vannak a növényekben is. Ha ez nem így lenne, akkor nem lenne a világon sok száz ezer egészséges vegán, sőt, egészséges vegán kisbabák, kisgyerekek és egyre több vegán sportoló. Sőt, valójában nagyon sokan éppen azért térnek át a növényi étrendre, mert egészségesebb.


Na de az oroszlán is megeszi a gazellát. 
Magyarázd el neki, hogy holnaptól egyen füvet!
Egyrészt az oroszlán és az ember nem ugyanaz a kategória. Mi nem vagyunk ragadozó állatok. Nekünk nem létszükségletünk állatok elfogyasztása, sőt, számunkra ez egészségtelen, mert nem erre lett kitalálva a szervezetünk. (Tudom, hogy ez ellenkezik azzal, amit az iskolában tanultál vagy amit az orvosaid mondanak, de hitelt érdemlően alá tudom támasztani.)
Másrészt a vadászat és az állattartás sem ugyanaz a kategória. Az oroszlán vadászata a természet része és összehasonlíthatatlanul humánusabb, mint az emberek állattartása, ami ott kezdődik  megfosztjuk a szabadságuktól az állatokat, brutális módon csonkítjuk őket (herélés, csőrvágás, szarvvágás stb érzéstelenítés nélkül) és elképesztő kegyetlenséggel öljük meg őket, mindezt irdatlan mennyiségben.

                                                          De hát az az állat azért van!
Úgy gondolom, hogy mindannyian önmagunkért vagyunk, vagy esetleg saját döntésünk alapján a szeretteinkért, céljainkért. De senki nem azért van, hogy mások  őt a saját céljaikra használják. Tény, hogy az állatok emberi mércével mérve nem olyan intelligensek, de ettől még nincs jogunk őket fogságban tartani, elvenni az életüket. Az, hogy a jelenlegi jogrendszer mindezeket lehetővé teszi, pont olyan hiba, mint ahogy hiba volt színes bőrű embereket rabszolgasorban tartani, vagy nem adni szavazati jogot nőknek. 

De a tejhez nem kell megölni az állatokat.
Valójában de. A tehenek borjait például, akik évente születnek, különben nem lenne folyamatos tejtermelése a tehénnek, többnyire vágóhídra küldik, kivéve azt a pár lány borjút, akiből tejelő tehenet csinálnak. Valamint az amúgy 20 évet is megélő tehénkéket még a legjobb esetben is 10 évesen küldik vágóhídra, de nagyüzemekben inkább 4-5 évesen, amikor már nem profitábilisak. De az igazi válaszom erre a kérdésre az, hogy vegánként nem csak az állatok megölését ellenzem, hanem a fogva tartásukat is, a csonkításukat, és egyáltalán: a használatukat. A tej nem értünk van, hanem a tehenek utódaiért. Az állatok nem értünk vannak.

                                                        A növények is éreznek.
Hogy mit és mennyit éreznek a növények, nem tudom biztosan. Személy szerint imádom a növényeket, főleg a fákat. Azt viszont tudom, hogy ha állati termékeket eszem, azzal jóval több növényt és emellett természetesen állatot ölök meg. Míg ha csak magát a növényt esszük meg, kevesebb növény halálát okozzuk. Emellett jóval kevesebb termőföldre van szükség, így az emberiség vissza tud adni területeket a természetnek, ahol növények és állatok szabadon élhetnek. 

Jó, lehet, hogy igazad van, 
de én nem tudnék lemondani a húsról/tejről stb..
Megértelek. Nemrég találkoztam egy egyetemi évfolyamtársammal, akivel sok éve nem beszéltünk. Azt kérdezte, "hogy állsz a hússal?" Mert emlékezett rá, hogy vega akartam lenni és próbálkoztam, de sehogy se ment. Jó volt ezt hallani, mert én már el is felejtettem, hogy ez valaha nehéz volt. Erről ennyit. Ha akarsz valamit, ha jó okod van rá, akkor meg tudod csinálni. Pláne most, hogy egyre több vegán étterem van és a boltokban is egyre több vegán termék. Régen nekem fogalmam sem volt róla, hogy mit ehetnék, ha nem a szokott ételeket. Pedig mennyi minden van! Mi két hetente csinálunk Kezdő vegán klubot, ahova minden érdeklődőt szeretettel látunk és az a célunk, hogy segítsünk annak, akinek az átállás nehézségeket okoz. Van már sok főzőtanfolyam is és egy kezdő vegánok segítésére szakosodott szuper oldal is: a VegaNinja.


Lehet, hogy mindebben igazad van. De semmi értelme. A világ sosem lesz vegán.
Hát, azt majd meglátjuk. Maradjunk abban, hogy te sem tudod biztosra, meg én sem. Mindenesetre én megteszem, ami csak tőlem telik és egyre többen gondolkoznak hozzám hasonlóan. Az hogy a világ milyen irányba változik, az embereken múlik, többek között rajtad és rajtam. Meglepődnél, ha tudnád, milyen iramban terjed a vegán életmód!


"Számtalanszor valósultak már meg olyan dolgok, amikről az korábban elképzelhetetlen volt." 
Joanna Lucas, a Peacful Prairie vegán állatmenhely egyik alapítója

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...