Na de mi a helyzet a B12-vel?
Mire kell?
Reisinger Orsolya a Mérlegen a vegetarianizmus, útmutató kismamáknak és kisgyermekes családoknak című könyvében azt írja, a B12 vitamin nélkülözhetetlen a vörös vértestek képzéséhez, és az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és működéséhez.
Hiányában olyan idegrendszeri károsodások keletkeznek, melyek nem visszafordíthatók, s mire megjelennek a tünetek, már nagy a baj.
A test 3-5 évre elegendő B12 tartalékokkal rendelkezik abban az esetben, ha fel vannak töltve a raktárak. Ez azt jelenti, hogy ha vegán életed első 3 évében nem szedsz B12-t, akkor jó eséllyel nem lesz semmi bajod. Ismerek nem egy vegánt, aki nem szed, noha már jóval több, mint 3 éve él növényi koszton, mégsincs semmi baja. Meglehet, hogy túl izguljuk a témát. De szerintem nem érdemes kockáztatni.
Mennyi kell?
Brenda Davis és Vesanto Melina amerikai dietetikusok BECOMING VEGAN című könyve szerintem a legprofibb összefoglaló a vegán étrend témájában, s ők azt írják, napi 2,4 mikrogram B12 kell egy felnőtt embernek, kivéve terhesség és szoptatás alatt, amikor lényegesen több.
A vitamintablettákban ennek több százszorosa van, mivel a felszívódása nem túl hatékony. Biztosra mennek. Amit én kapok be naponta, az 1000 mikrogrammot tartalmaz. Biztosra mennek.
Ha nem szeretnél vitamintablettát szedni:
Fogyassz olyan termékeket, amik direkte dúsítva vannak B12-vel, mint például nagyon sok növényi tej vagy tofu. Nézd meg a cimkéket a boltban, ma már nem nehéz ilyesmit találni!
Hogyan hiányozhat a B12 az emberek számára amúgy tökéletes növényi étrendből?
A B12-t talajban élő baktériumok termelik. A természetben élve úgy vinnénk be a szervezetünkbe, hogy az egészséges, természetes talajban megtermett növényeket fogyasztjuk, amiket nem mosunk meg, s a rajtuk maradó "kosz" tartalmazná azt a picurka adag B12-t, ami kell nekünk. Ajánlják egyes szakértők éppen ezért a mosatlan, vagy csak kevéssé megtisztított biozöldséget is.
Az állatok szervezete sem tudja szintetizálni ezt a vitamint, így ők is ugyanígy viszik be, ha a természetben van szerencséjük élni. A mai ipari állattartásban az állatokat vagy a belőlük készült termékeket B12 injekcióval kezelik, mivel a vegyszeres talajból származó gabonákat fogyasztva ők sem jutnak hozzá. Vegyes táplálkozású barátaink tehát ugyanúgy mesterségesen elállított B12-t fogyasztanak.
S ha már a mesterségesnél tartunk: a manapság oly népszerű energia italok többsége szintén megfelelő mennyiségű B12-t és egyéb vitaminokat tartalmaz. Nem mondom, hogy egészséges, még azt sem, hogy finom, de aki szereti, ennek az előnynek mindenképpen örülhet:)