Vegán Ironman

Tudod,mi az az Ironman? Nem? Nem ciki, én se tudtam! Az egy olyan verseny, ahol amatőr és profi sportemberek fogják magukat, leúsznak 3.8 km-t, majd bicóra pattanva tekernek 180-at és levezetésnek lefutnak egy maratont (42km). Mindezt egymás után, néhány óra leforgása alatt. Egy egyszerű halandó szemében, mint amilyen én is vagyok, ez emberfeletti teljesítmény. Szuper, hogy vannak vegánok, akik megcsinálják ezt és ezzel bizonyítják mindenki előtt, hogy a növényi étrend tökéletesen alkalmas arra, hogy táplálja az embert, akkor is, ha átlagon felüli fizikai igénybevételnek van kitéve. Dobos Gábor, vegán barátunk épp a minap csinálta meg az Ironmant. Ez alkalomból engedjétek meg, hogy egy rövid beszélgetés erejéig bemutassam nektek őt:

egykor lusta kamasz, ma már ironman
- Mikor kezdtél sportolni és mivel kezdted?
18 évesen. Lusta, elhízott srácként, a legelérhetetlenebb feladatot tűztem ki magam elé, hogy futok egy maratont. Megtörtént. Azóta - pár év kihagyás után - 28 maratont futottam le. Idén hat volt eddig és még hatot tervezek.

- Mikor, miért és hogyan lettél vegán?
Körülbelül két éve, az Állatvédők Könyvének elolvasása után, amikor helyére kerültek a dolgok bennem. Ijesztően odavágott a jelenbe.Előtte már 20 éve vegtáriánus voltam. Mondhatnám, hogy majdnem vegán... de nem létezik majdnem vegán, ahogyan majdnem ironman sem. Ez nem étrend, hanem életforma, életszemlélet. 
- Milyen hatással volt a vegánná válás a sport teljesítményedre?
Ötszörös energiám lett és a regenerálódási időm nagyon lecsökkent. Tegnap csináltam az Ironman-t, két hét múlva Ausztriában nagyon kemény hegyimaratont futok.
- Hogyan készültél az Ironman-re?
2 év szünet nélküli futással, ahol heti 50-140 kilométer ment le, majd 15 hét célirányos felkészüléssel, ahol úsztam, bringáztam, és futottam 3200 kilométert.
Kati és a péntek leves


- Mi a kedvenc ételed? 
Reiman Kati vegán futótársam főztje. A versenyen (ahol a frissítés pont olyan fontos mint az edzettség) képes voltam az ő péntek levesét befőttes üvegből inni. Nagyon sok erőt adott!
- Mit tanácsolsz azoknak, akik a nyomdokaidba szeretnének lépni?
Edzenek, érezzék jól magukat és a vegán életmódot tekintsék magától érthetőnek. De akinek kérdése van, ezen az email címen elér: vegan@mensa.hu


                    Minden vegán nevében:

Köszönjük, Gábor!

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...