Virrasztás a vágóhidak előtt

Új kampány alakult ki Nagy-Britanniában az utóbbi 18 hónapban. A Save mozgalom az élet különböző területeiről jövő állatvédők, társadalmi igazságosságért küzdő aktivisták, médiában járatos Youtube személyiségek és Instagram felhasználók gyülekezete, akik országszerte rendszeresen szerveznek virrasztásokat a vágóhidak előtt.

A Save mozgalom - http://thesavemovement.org/ -  2010-ben Kanadában, Torontóban kezdődött, és mostanra tucatnyi országba eljutott. Manchesterben idén februárban indult, és napjainkig 24 csoport jött létre az Egyesült Királyságban. A mozgalom gyors növekedése egyszerűségének és erőszakmentességének köszönhető. Az emberek összegyűlnek a vágóhidak előtt, általában a kora reggeli órákban, hogy tanúi legyenek a hetente megölt több százezer állat élete utolsó pillanatainak. A virrasztások a kollektív könyörületes tanúságtétel példái.


A The Sunday Times kijelentése, hogy "egyes csoportok erőszakosabb hozzáállást választottak", téves. A mozgalom elkötelezett az "erőszakmentes tiltakozás" magatartási kódexének betartása mellett, és olyan "szeretet alapú" megközelítést alkalmaz, amelyhez más sikeres polgárjogi aktivisták, mint például Gandhi és Martin Luther King adják az ihletet. A magatartási kódexet folyamatosan semmibe vevő tiltakozókat vagy viselkedésük megváltoztatására kérik, vagy arra, hogy ne vegyenek részt a túlnyomó többségében békés virrasztásokon.

De ugyanúgy, ahogy a polgárjogi vagy homoszexuális jogi mozgalmakat, az állatok igazságáért küzdő kampányt is összetett, és gyakran elsöprő érzelmek kísérik. A feszültségek a világnézetek ütközése miatt összeütközéssé fajulhatnak. A Save mozgalom fajizmus nélküli társadalmat hirdet: egy csirke megölése ugyanolyan, mint egy ember megölése. Az ember és a csirke is élni akarással rendelkező egyén - és minél többet tudunk meg a tudomány révén egy csirke intelligenciájáról, vagy például arról, hogy egy sertés lehet akár optimista, akár pesszimista, növekvő tudásunk - hogy ezek az állatok éreznek, és úgy szenvedhetnek, mint mi - annál inkább fokozza a bánat és frusztráció érzéseit.
A tiltakozókhoz vágott egyik leggyakoribb sértés, hogy "inkább dolgozniuk kellene, és békén hagyni a keményen dolgozó embereket". Sajnos ez teljes félreértés: a Save mozgalom tagjai tanárok, ápolók, pszichoterapeuták, média személyiségek, tudósok, tűzoltók, bankárok, bolti dolgozók, szakácsok, mérnökök, fizikusok, nyugdíjasok és diákok - mindegyiküket összeköti az ügy, hogy tanúskodjanak afelett, amit elviselhetetlen halálnak tekintenek.

Írta:  Dr Alex Lockwood
Fordította: Lehel Csaba

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...