Lesz-e valaha vegán az egész világ?

   Nagy szerencsénk, hogy vegánként étkezni egészségesebb, mint vegyes táplálkozásúként. Ha nem így lenne, akkor tényleg nem lenne sok esélyünk. Alig lennének pár tucatnyian, akik inkább halnának meg 10-20 évvel korábban iszonyatos hiánybetegségektől senyvedve, mint hogy állatoknak ártsanak. De mivel ennek éppen az ellenkezője igaz, az élelmiszeripari állathasználat kérdése sikerrel kecsegtet. Idő kérdése csak, hogy meddig tudja az orvostudomány eltitkolni a tényeket. Megrázó volt, amit a minap olvastam Semmelwiesz Ignác haláláról. Ő volt az, aki „feltalálta”, hogy kezet kell mosni boncolás és szülések levezetés között. Azt hittem, ezért minimum Nobel díjat kapott annak idején. De nem. Elmegyógyintézetbe zárták és szökési kísérletének retorziójába belehalt (vagyis agyonverték). Nem tetszett a dokiknak, amit hangoztatott. De halála után pár évvel Pasteur megjelentette korszakzáró eredményeit a bacilusok létezéséről, amivel lényegében ugyanazt mondta, mint Semmelweis. Előbb vagy utóbb mindig eljön az idő, amikor már nem lehet tovább takargatni a tényeket.

Sikerülni fog, mert elég őrült vagyok ahhoz, hogy azt gondoljam, lehetséges”

S hogy lesz-e egyszer vegán a világ? Az őszinte válaszom: nem tudom. Ha azt mondod, képtelenség, azt mondom: nem tudhatod. Sem az igenben, sem a nemben nem lehetünk száz százalékig biztosak. Meglátjuk. Egy dolog tudni és egy másik dolog hinni. Hiszem, hogy lehetséges és igyekszem erősíteni a hitem. Mert amit hiszel, azt teremted meg magad körül. Tegyük fel, hogy egy volt osztálytársad beszól egy vegán propaganda képre. Két lehetőséged van, és hogy melyiket választod, nagyban függ attól, hogy el tudod-e hinni, hogy ő egyszer vegán lesz. Ha úgy tekintesz rá, mint ellenségre, aki reménytelen, aki naponta gyilkolja az állatokat és ezen soha nem is fog változtatni, akkor nem csodálom, hogy durván visszaszólsz. Vitába keveredtek és a vita végén mindkét fél még jobban meg lesz győződve a maga igazáról, mint annak előtte. Ha viszont el tudod hinni, hogy egy nap ő is leszokik az állathasználatról, ahogyan te is tetted (talán nem is olyan régen), akkor megértőbb, türelmesebb leszel vele. Talán elhívod egy hambira a Kozmoszba, ahol egy gyenge pillanatában zsebre vág egy vegán állatvédelem szórólapot és a végén nem hogy vegán lesz, de még ő fog beszólni neked, hogy miért nem vegán még a kutyád. Egyszóval nagyon-nagyon fontos, hogy mit hiszünk. Egyik kedvenc írom, Michael Ende (Végtelen történt; Momó) írta a Varázslóiskola című mesében: „csak olyat tudsz varázsolni, amit el tudsz képzelni”. Az álmodozás – már csak ezért is - nagyon-nagyon fontos dolog! Azt valósítjuk meg, amit el tudunk hinni. ...és ki ha mi nem?


„A cselekvés az elkeseredés legjobb ellenszere”

Soha nem bírtam végignézni az Earthlings-t. Megpróbáltam, szörnyű volt. Belepörgettem, hátha jobb lesz, nem lett jobb. Újra belepörgettem, még rosszabb lett… végül feladtam. Már az a néhány képkocka is annyira kiborított, hogy legszívesebben ott helyben felvágtam volna az ereimet. Nagyon könnyű elkeseredni és azt mondani, hogy a világ úgy rossz, ahogy van, az emberi faj egy rémálom és az egyetlen reménye a természetnek, hogy esetleg kihalunk. Nagyon-nagyon könnyű ezt mondani és átadni magad az édes-keserű nihilizmusnak. Ha így állunk hozzá, akkor valóban semmi esély és nem is fogjuk tőle jobba érezni magunkat. 


Van esély az állathasználat megszüntetésére. De csak akkor, ha csinálunk! Valamihez mindenkinek van tehetsége. Lehet például finom ételeket főzni másoknak, receptblogot szerkeszteni, fotózni, pólókat gyártani, találkozókat szervezni, filmeket feliratozni, szuperül sportolni, recepteket fordítani, könyvet fordítani, segíteni a kezdő vegánokat, blogot írni, előadásokat szervezni egyetemeken, gimikben, jótékonysági koncertet szervezni, vállalkozást indítani, például vegán étkezdét, menhelyen segíteni, barátokkal beszélgetni, könyveket kölcsön adni, szórólapot szerkeszteni, nyomtatni, kitenni ide-oda, eljönni velünk vegán infóasztalozni vasárnaponként… és még biztos van egy csomó, ami nem jutott eszembe. Ha mindannyian hozzátesszük a magunk kis aktivizmusát, akkor azt hiszem: igen. Lesz egyszer vegán az egész világ!


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...