Miért van annyi dilis vegán?


Semmiképp nem azért, mert a vegán életmód hülyeség. Bár sajnos könnyű erre a következtetésre jutni – és teszik is jó páran. Ezért gondolom hasznosnak megírni ezt a cikket most.

A „dilis” szó olyasvalakiket jelöl, akik nem normálisak. Mi az, hogy normális? Norma követő. Vagyis követi a többségi társadalom által képviselt, elfogadott értékrendet, szokásokat. A normális nem egyenlő azzal, hogy jó, helyes, becsületes. Pusztán megszokott és elfogadott. Amerre a nyáj megy, arra van az előre. Az ettől elérő irány a nem normális.

A vegán életmód követése mind erkölcsileg, mind érzelmileg, mind környezetvédelmileg, mind egészségügyileg előbbre visz minket a jelenlegi többségi életformához képest. Ám ahhoz, hogy a nyájtól – a többségi társadalomtól – eltérjünk, egy olyan tulajdonságra van szükség, amit úgy neveznek: non-konformizmus. A normális, azaz a társadalmi normákat követő ember a konformista ember, akinek jól megy az alkalmazkodás és nem megy jól az ellenkezője. Ezzel szemben a non-konformista emberek eleve már sok szempontból kilógnak. Ezért van, hogy a non-konformista emberek könnyebben, gyorsabban térnek át a vegán életmódra. Számukra nem akkora ügy szembemenni az árral. Vagy azért, mert eleve hangadók, divatdiktátorok, vagy gondolkodásukban függetlenebbek, bátrabbak, vagy csak mindig is furának tartották őket, tehát már rég megszokták a kiközösítést, a lenézést. Nem minden non-konformista ember lelkisérült, avagy „dilis”, van, aki szimplán bátor, okos, hangadó. De sokan nem bátorságból lógnak ki, hanem mert nem sikerült beilleszkedniük a társadalomba. Az eredmény ugyanaz minden esetben: árral szemben úszni, kilógni megszokott.

A mozgalom elején, amikor még nem olyan elfogadott, tehát nehezebb vegán elvek szerint élni, logikus módon nagyobb arányban lesznek azok, akik nem konformisták. Ahogy egyre több a vegán termék és egyre inkább bekerül a köztudatba az, hogy a vegán életmód egészséges, úgy lesz egyre könnyebb az életmódváltás és vált át több alapvetően konformista ember is a vegán életmódra. A normakövető embereknek nehezebb és ezért ők később kapcsolódnak be a változásba. Ezért vannak most még az átlag populáció arányainál nagyobb arányban a nonkonformisták, és azon belül is a „dilisek” a vegánok között. Ettől nem kell megijedni és messze menő következtetéseket levonni. Ahogy halad a folyamat, úgy hígul fel ebből a szempontból is a mozgalom képviselőinek csoportja, úgy lesz egyre sokszínűbb és egyre nagyon rétegeket érintő.

Sok non-konformista nem érti, mi tart ennyi ideig másoknak. De egy konformista embernek nem megy olyan könnyen, hogy a családjában, munkahelyén, barátai között felvállalja a változást, vagy egyáltalán el merjen gondolkozni az érveinken. Nekik több idő kell, több információ, több segítség. Mert nem mindenki lóg ki évtizedek óta a sorból.

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...