2015. január 11., vasárnap

Ideiglenes befogadás

  Gazdátlan kutyák és macskák ezrei várnak egy helyre, ahol összeszedhetik magukat és kivárhatják, míg találunk nekik gazdit. Erre valók eredetileg a menhelyek, de nem minden állatvédő szervezetnek van menhelye. Vannak olyanok is, akik ideiglenes befogadóknál, vagyis lelkes, állatbarát önkénteseknél helyezik el védenceiket. Magam lassan két éve vagyok ideiglenes befogadó egy nagyon szuper cicamentő csapatban.  Ezzel úgy tudok részt venni állatmentésben, hogy közben élem a normális életemet, nem kell nagy áldozatot hozni, nem igényel semmi olyat, amit a saját állatcsaládtagjaimnak nem adnék meg. A 3 kutyatársam és életem szerelme, Marcica már megszokták. Azt hiszem, az állatok jobban értenek minket, mint az emberek. Valahonnan tudják, hogy X vagy Y csak vendég és nem kell attól félni, hogy átveszi bárki helyét. Kis családunkba időről időre becsöppennek jövevények és amikor eljön az ideje, kirepülnek és helyettük újak jönnek. Íme egy kis élménybeszámoló, amitől azt remélem, hogy kedvet kapsz Te is!


Jázmin és a picik
2013 tavaszán került hozzánk Jázmin hercegnő és 5 kis porontya. Még csukva volt a szemük, mikor ide kerültek. Bár két kis csöppséget elvesztettünk, s ez rettenetesen fájt nekem is, mégis csodás volt látni, ahogy a megmaradt picik felnőnek és otthonra találnak. Jázmin picit tovább maradt, mert az emberek 90%-a kölyök cicust szeretne örökbefogadni, a felnőttekre kevés a jelentkező. Körülbelül fél évet töltött nálunk ez a bújós, bájos tünemény és picit nehéz szívvel engedtem el. De amint elengedtem, már jött is a következő, aki szintén utcán élt, folyamatos életveszélyben, s már fél évesen terhes volt. Ő is nagyon jó helyre került, máig kapunk képeket a gazdiktól, amint lustán heverészik kétlábú alattvalói ölében. 

Somci
2014 tavaszán megint anyacicát fogadtunk be, ő volt Somci. Öt kölyköt szoptatott, plusz egy magányosan talált nagyon pindurka szürke babát is befogadott a sajátjai mellé. A kicsik alig voltak 5-6 hetesek, amikor már mindre volt gazdijelölt. A gazdik eljöttek megnézni a babákat, sokan hoztak nekünk ajándékba cicakaját és amint betöltötték a 8 hetes kort, már vitték is őket. Somci több mint 9 hónapig volt velünk és őt volt a legnehezebb elengedni eddig. Annak idején ő vad cica volt, csapdával kellett befogni, mikor mentették. Abszolút nem volt hozzászokva, hogy bárki hozzáérjen. Sok-sok hónap türelmes munka volt, hogy megtanulta, hogy a simogatás jó és megtanult  nem félni az embertől. Nagyon a szívemhez nőtt. De végül olyan nagyon szuper, kedves, türelmes gazdik jelentkeztek érte, hogy jó érzéssel adtam oda. 

S miközben Somci szelídült, sok kiscica fordult meg nálunk, akik egy hónapnál többet sosem maradtak, hiszen olyan gyönyörűek és bájosak voltak, hogy hamar gazdira találnak. Itt volt például ez a fekete baba, akit úgy találtak, hogy egy hatalmas púp volt a takróján és nem tudott lábra állni. Valószínűleg fejbe vágták, így próbálták eltenni láb alól, de nem volt teljesen sikeres az akció és a kiscica túlélte, felépült és szuper gazdikhoz került.

   Vegánként jogos aggályod lehet, hogy ha kutyát vagy cicát, tehát húsevő állatot fogadsz be és etetsz, ezzel megint csak hozzájárulsz az állatiparhoz. A jó hír az, hogy ha akarod, akkor meg lehet oldani a kutyák és a cicák táplálását is vegánkén. A kutyák etetéséről már régen írtam cikket, a cicák etetése nekem is új, holnap fogom feltenni róla az első cikket. 
  

      Mi kell ahhoz, hogy ideiglenes befogadó legyél?

Roger saját mentésem. Nyár elején adtam örökbe.
- fontos, hogy tudd fotózni az állatokat és emailen, facebookon elérhető legyél a kapcsolattartás végett
- fontos, hogy az ingatlan tulajdonosa is beleegyezzen, hogy plusz állatok érkeznek
- fontos, hogy tudj elkülöníteni, avagy karanténozni, ha saját állatod is van, sőt, van, hogy pont karanténos hétre van szükségünk 8-10 napra, ami rövidebb távú elköteleződést jelent
- fontos, hogy tudd, hogy pár héttől akár egy egész évig is nálad lakik majd az állat és a végén néha nehéz elengedni, de ez szükséges ahhoz, hogy felszabadulj, mint hely és új állatot tudj megmenteni utcáról vagy akár altatás elől is.


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájön...