Vegán kutya?

Amikor először hallottam erről, én is úgy gondoltam, hogy őrültség. Függetlenül attól, hogy mit olvastam a neten, nem próbáltam ki addig, amíg nem találkoztam olyan hús-vér emberrel, akinek a kutyája állatorvosi javaslatra növényi koszton él és jól van. Ez 2011 szeptemberében történt meg. Azóta sem álltunk vissza a hagyományos tápokra és ezidáig nem volt olyan problémánk, aminek a növényi koszt oka vagy súlyosbítója lett volna, legjobb tudomásom szerint.Elméleti kérdés:   A kutya ragadozó?

A kutya egy ember által megteremtett állatfaj. Az ősei kétségtelenül ragadozók voltak több mint 10 ezer évvel ezelőtt. Legelemibb tulajdonsága, hogy az ember társa. Hogy mi a természetes tápláléka? Ez a kérdés azért nem értelmes, mert a kutya soha nem volt a természet része. Helyesebb úgy feltenni a kérdést: mit eszik a kutya természetéből fakadóan? Válasz (szerintem) : amit a gazdája. Egy kutya akkor is veled marad, ha az aluljáróba kényszerülsz és akkor is, ha luxus villába. Neki tök mindegy. Alkalmazkodik. A növényi étrend inkább luxus villa, mint aluljáró, mert sokkal alacsonyabb a méreganyagtartalma.
Az ember és a kutya tápanyag szükséglete egyaránt fedezhető növényi forrásokból a megfelelő kiegészítők használatával, lásd lentebb. Akkor miért is ne? Egyetlen ellenérvünk, hogy őseik több mint 10 ezer évvel ezelőtt ragadozók voltak. Számomra ez egyszerűen nem elég fajsúlyos érv, ismerve a mezőgazdasági állattenyésztés környezetvédelmi, etikai és egészségügyi aspektusait.Gyakorlati kérdés:    Mivel eteted?

Nálunk az vált be, hogy (1) reggelire száraz tápot kapnak, (2) vacsira pedig főtt ételt vegán kutyák számára kifejlesztett vitaminporral.

(1) itthon is kapható teljes értékű vegán száraz tápok:
Ami Dog
Pitti Boris
Yarrah

(2) főtt ételünk alapvetően 3 összetevős: hüvelyes + gabona + zöldség és ehhez jön hozzá a darált lenmag és a V-Complete vitaminpor,  ami nélkül senkinek nem ajánlom, hogy házi koszton tartsa a kutyáját, mert nagyon fontos anyagok nincsenek benne az előbbi összetevőkben.

zöldség nálunk például:   sárgarépa, brokkoli, fehérrépa, zeller, cukkini
gabona nálunk például:    rizs, durumtészta, gersli, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz
hüvelyes nálunk például:   lencse, sárgaborsó, csicseriborsó, zöldborsó, vöröslencse, tarkabab

Fontos, hogy a hüvelyeseket puhára főzzük és turmixolva adjuk hozzá a főtt gabonához és zöldséghez. Azokon a napokon, amikor nincs időm reggel feltenni a kuktába főni a hüvelyest, konzervet szoktunk nyitni este. Nem annyira egészséges a tartósítók és hozzáadott cukrok miatt, de a kutyák szeretik (és egyetlen anyuka se tökéletes).
Az arányokat, mennyiségeket ki kell tapasztalni. Nem elég tudni a kutya testsúlyát, hiszen kor, testmozgás, alkat, személyiség, lelkiállapot és egy sor más befolyásolhatja, mi hogy jó nekik. Figyelni kell. Matyim például puffad, ha a keverékben több a hüvelyes, mint a gabona, ezért erre figyelünk. Mindenképpen az odafigyelés a kulcsa, a rendszeres (mondjuk éves) állatorvosi kivizsgálás pedig mindig ajánlott függetlenül attól, mit eszik a kutyád.


Mit szól az állatorvos?
10-ből 9 hülyének néz. Mi akkor mondtuk el, amikor már sok éve éltek így és a doki is ismert minket eléggé ahhoz, hogy tudja, lelkiismeretes gazdikként nem csinálnánk, ha azt látnánk, hogy nem jó nekik. Új doki, új kutya esetén rizikós a kommunikáció. Szerintem nem is feltétlenül szükséges ezzel kezdeni. Akit megnyugtat, hogy tud beszélni az etetésről egy dokival, annak dr Kungl Krisztinát ajánlom, aki az egyetemi klinika belgyógyászatán és a kisállat onkológiai központban is rendel. Ha maga nem is pártolja a növényi étrendet, tudja, hogy lehet jól csinálni, nem néz hülyének (vagy jól titkolja :) ) és tud tanácsot adni, nekünk is sokat segített az elején.További nagyon szuper vega kutyás cikkek:
Steiner Kristóf cikke
Vega Ninja cikke
ZöldElla cikke


10 vegán vasárnapi ebéd

1. Az Olaszos Padlizsános, gabonakolbászos tész a vagy Milánói makaróni szójagranulátummal vagy Lusta vegánok olasz...