2017. október 7., szombat

2017.10.09. Hősök tere

Az állatkínzás, ami ellen itt most összegyűltünk, nem újdonság. Nem is magyar specifikum.
Egy olyan világban élünk, ahol évezredek óta és mindenütt a bolygón: kevesebbet ér egy állat élete, mint egy emberé.
Rendkívül abszurd világban élünk. Először is bármikor módomban és jogomban áll vásárolni állatot. Senki nem kérdezi meg azt a mondjuk kutyát, hogy akar-e hozzám költözni, egyszerűen odamegyek egy szaporítóhoz és megveszem, mint egy darab kenyeret a boltban. Embergyereket örökbefogadni sok éves várakozás és nagyon alapos ellenőrzés után lehet csak. Állatot bármelyik nap, feltételek nélkül. Mert az állat nem személy, hanem tulajdon. Ugyanígy teljesen törvényes, hogy én eldöntsem, kivel kell párosodnia az adott kutyának, aki a tulajdonom, majd utána a kölykeit eladhatom pénzért és megintcsak nem követek el bűnt a törvények szerint. Odáig már eljutottunk, hogy elméletileg börtönbe kerülhetek, ha súlyosan bántalmazom vagy megölöm. Ez is sok-sok éves munka eredménye. De vásárolni, szaporítani, birtokolni mindez legális.

Olyan elképesztő mázlista vagyok, hogy nem csak mentett kutyákkal és cicákkal, de mentett nyuszikkal és a tyúkokkal bővült a családom az utóbbi években. Mindannyian egyformán fontosak vagyunk. Teljesen mindegy, ki tud beszélni, kinek fedi szőr vagy toll a testét és ki mennyire intelligens az emberi mércével mérve. Éppen ezért számomra egészen elképesztő belegondolni, hogy a jelenlegi jogrendszer értelmében ha éppen csirkehúsra támad kedvem, teljesen nyugodtan kimehetek a kertbe, felnyalábolhatom például Flóra nénit, aki egy nagyon kedves idős mentett tyúkanyó, picit lassabb a többieknél, fájósak az öreg lábai, de nagyon szeret odahajolni a hozzá leülő emberekhez és belebámulni érdeklődve a szemükbe... szóval nyugodtan bármikor elkaphatom Flóranénit, kitekerhetem a nyakát és megfőzhetem ebédre. Ez teljesen törvényes. Sokan nem állnátok velem szóba ezek után, de egyiktek sem jelenthetne fel érte. Mert állatokat ölni elfogadott.
Ugyanígy teljesen legális más állatoktól elszakítani a gyermeküket, hogy utána elvehessük a tejüket és sajtos, túrót, tejfölt készítsünk és árusítsunk. Legális apró ketrecekben tartani és kínozni állatokat, ha laboratóriumi kísérletnek hívjuk. Legális elvágni a torkát és fejjel lefele lógatva kivéreztetni, ha ezt élelmiszeripari célokkal tesszük.
Mert egy olyan világban élünk, ahol állatokat vásárolni, tetszés szerint szaporítani és néhány faj kivételével ölni is legális és elfogadott. Ilyen világban élünk. Ez a valóság.

De sokan vagyunk ma itt, akik erre a programra áldoztuk a vasárnapunkat. Bízom benne, hogy ti is mindannyian azért vagytok itt, mert hisztek benne, hogy ez változhat. Rengeteg minden változott már a világban, amiről az korábban elképzelhetetlen volt. Akkor is, ha évezredek óta így van. A világ folyamatosan változik és rajtunk múlik, hogy milyen irányba. A mi döntéseinken múlik, hogy mit képviselünk, mint terjesztünk, milyen példát mutatunk a felnövekvő generációnak. Az érvényben lévő jogrendszer pedig mindig a többség értékrendjét tükrözi. Ahogy mi magunk változunk, úgy változtatjuk meg a magunk körüli világot. Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ne másokra mutogasson, hanem azzal, hogy maga mit tud tenni az állatokért és egy olyan világért, ahol Flóra néni élete nem az én jóindulatomon múlik, hanem joga van az élethez és őt is mindenki személynek tartja, nem pedig tulajdonnak.2017.10.09. Hősök tere

Az állatkínzás, ami ellen itt most összegyűltünk, nem újdonság. Nem is magyar specifikum. Egy olyan világban élünk, ahol évezredek óta és m...